Dietetyczne wspomaganie procesu treningowego to specjalistyczny program stworzony dla Was. Do jego skomponowania posłużyła aktualna wiedza i doświadczenie aż trzech wykładowców zajmujących się dietetyką sportową!
Dzięki Dietetyce lvl2
- rozwiniesz swoje kompetencje z dziedziny dietetyki i suplementacji
- nabędziesz nowe umiejętności i zapoznasz się z aktualnymi badaniami naukowymi
- dowiesz się, które z panujących przekonań jest prawdą, a które to zwyczajny „kit”
Dla kogo jest szkolenie:
- dla absolwentów kursu Fit Academy - Trener Personalny + Instruktor
- dla instruktorów fitness i siłowni
- dla trenerów personalnych
- dla osób które chcą usystematyzować i uzupełnić swoją wiedzę z zakresu dietetyki
- dla osób trenujących chcących pogłębić swoją wiedzę i mieć większe efekty
- dla aktywnych sportowców chcących odżywiać się świadomie
Materiał, specjalnie dla was, podzieliliśmy na bloki, aby jak najlepiej wyjaśnić ważne tematy i móc odpowiadać na pytania na bieżąco.
Co będziesz wiedział:
Zdobędziesz wiedzę z zakresu zdrowej diety, jej roli, planowania i wpływu na zdrowie i formę sportową
Wyliczysz zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zależnie od potrzeb
Poznasz naukowe dowody na poparcie lub obalenie popularnych mitów żywieniowych
Czego dowiesz się dzięki szkoleniu? RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA
BLOK 1 - ŻYWIENIA I FIZJOLOGII
/przypomnienie/
Omówienie podstawowych pojęć związanych z dietetyką
Wyliczenie wskaźników
Bilans energetyczny organizmu
Wartość energetyczna pożywienia
Rola składników pokarmowych:
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik pokarmowy
Składniki mineralne
Witaminy
Słodziki naturalne i syntetyczne
BLOK 2 - Kontrowersje i mity
Co z tym glutenem?
Czy z mlekiem jest coś nie tak?
Cholesterol – czy jest się czego obawiać?
Czy na pewno wchodzić w ketozę?
Czy olej kokosowy przyniesie takie korzyści jak MCT? Czy któryś z nich znajdzie zastosowanie w sporcie?
Ile gramów białka na jeden posiłek i jak często jeść?
Jak dobierać, przechowywać i wykorzystywać tłuszcze by czerpać z nich zdrowie i siły witalne?
Składniki antyodżywcze– gdzie się znajdują, co powodują i czy warto z nimi walczyć?
Ryby w diecie każdego z nas - plusy i zagrożenia
Soja i jej wpływ na męski organizm
BLOK 3 - DIETY:
Popularne diety –krótka charakterystyka, mocne i słabe strony
Dieta zgodna z grupą krwi
Dieta rozdzielna dr. Haya – kontrowersyjna ale czy przydatna?
Dieta wysokotłuszczowa i ketogeniczna
Dieta bogato białkowa dr. Dukana
Diety oparte o sposób żywienia przodków - Paleo i Samuraja
Silne restrykcje energetyczne diety 1000 kcal/Kopenhaska/VLCD
Diety rotacyjne: (CC Heidii Chris Powell, CT, CBL – John Kiefer) Dieta 5/2
Przerywany post – IntermittentFasting
Indeks i ładunek glikemiczny– czym są, co oznaczają, czy i kiedy warto je stosować?
BLOK 4 - Suplementacja w sporcie
Podstawowy podział na grupy abcd z omówieniem
Suplementacja sportowców wyczynowych i amatorskich
Substancje o działaniu termogenicznym
Rodzaje odżywek białkowych
Zastosowanie izotoników w treningu - kiedy niezbędny?
Kofeina czy kawa - co wybrać?
Odpowiednie źródła kwasów omega 3
Zastosowanie kolagenu jako prewencja stawów - hit czy kit?
Kreatyna - nowe badania
Autorzy i prowadzący szkolenie:
PAWEŁ SZEWCZYK - prowadzi kurs w Katowicach
Magister dietetyki, trener personalny, doktorant w Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Na co dzień praktykujący dietetyk sportowców zawodowych, amatorów i osób o zwiększonej aktywności fizycznej, wykładowca w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu oraz szkoleniowiec Instytutu Rozwoju Trenerów Personalnych Fit-Academy. Praca magisterska pt. "Miejsce suplementów i substancji dopingujących w sporcie i ich wpływ na układ pokarmowy" otrzymała wyróżnienie za ponadprzeciętną wiedzę i wkład pracy autora. Autor kilkudziesięciu artykułów branżowych publikowanych w prasie, jak m.in. Apetyt Na Zdrowie, Kulturystyka i Fitness, Magazyn Trenera, Dieta & Trening, Trainer oraz publikacji naukowych. Założyciel bloga szewczykpassion.wordpress.pl. Uczestnik i prelegent wielu konferencji i szkoleń z terenu całego kraju. Prowadzi FanPage Paweł Szewczyk - Dietetyk i grupę dyskusyjną "Przy Szewskim Stole - Dietetyka i Suplementacja - #SzewskiStół"
MARTA BIERZANOWSKA - prowadzi kurs w Białymstoku i Krakowie
W zawodzie ponad 10 lat. Dietetyk , licencjonowana fizjoterapeutka, instruktorka fitness oraz kulturystyki . Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej oraz Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Specjalizuje się w profilaktyce kontuzji, leczeniu bólu oraz w treningu funkcjonalnym. Uczestniczka wielu kursów i szkoleń oraz finalistka zawodów sylwetkowych.
JAKUB WOŹNIAK - prowadzi kurs w Warszawie
Zaraz obok przeglądania PubMedu czas wolny zajmują mu sporty wytrzymałościowe i oporowe - głównie w formule Crossfit. Niebawem kończy studia magisterskie na kierunku dietetyka, aby rozpocząć przewód doktorski i dzięki temu dołożyć swoją cegiełkę w dorobku naukowym (dietetyki sportowej). Zdobywanie wiedzy z zakresu żywienia zaczął już w wieku 16 lat kiedy to przygotowując się do Olimpiady wiedzy o żywieniu i żywności zdobył 1 miejsce i w 2014 roku został ogólnopolskim laureatem z możliwością studiowania na każdej uczelni w kraju. Obecnie prowadzi badania na temat spożycia witaminy D i wapnia wśród sportowców w Polsce oraz piszę publikację na temat suplementacji w sporcie wyczynowym, która jak sam twierdzi „może wnieść trochę świeżości”. Jako dietetyk współpracuje ze sportowcami takimi jak biegacze długodystansowi, zawodnicy crossfit czy kolarze. Wizja Kuby jest bardzo konkretna, jak sam mówi:
Moja wizja idealnego przygotowania sportowca w zakresie diety to maksymalna personalizacja żywienia oraz suplementacja oparta na substancjach o udokumentowanym naukowo działaniu. Suplementy za którymi nie stoi poważna literatura nie mają racji bytu w sporcie - dlatego każdy sportowiec powinien wiedzieć czego warto unikać a na czym się skupić w swojej suplementacji. W swojej pracy stawiam na rzetelne źródła naukowe, ich krytyczną analizę oraz przedstawienie tematu żywienia w przystępny sposób dla każdego sportowca, dietetyka czy amatora sportu.
Kwestie organizacyjne
Cena kursu Dietetyczne wspomaganie procesu treningowego to 399 zł (Przy zakupie kilku szkoleń za jedną płatnością, przysługuje zniżka) Fit Academy wpisana jest do ogólnopolskiego Rejestru Instytucji Szkoleniowych, prowadzonego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Osoby bezrobotne lub poszukujące pracy, zainteresowane naszymi kursami, mogą uzyskać finansowanie z takich instytucji jak np. Fundusz Pracy, PFRON lub fundusze pomocowe Unii Europejskiej. Więcej informacji nt. dofinansowania kursów znajdziesz w opisie standardów Ilość godzin: 8h zegarowych w ciągu 1 dnia Data/miejsce: 31.03.2019 Warszawa - Wrocław - Kraków 23.03.2019 Białystok Posiadamy status Jednostki Kształcenia Ustawicznego oraz rekomendację Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Cena kursu to: 399 zł
Liczba miejsc ograniczona!
Po zakończeniu kursu otrzymujesz:
- Certyfikat ukończenia szkolenia z Dietetyczne wspomaganie procesu treningowego Fit Academy
- W celu zapisania się na szkolenie prosimy o wypełnienie elektronicznego formularza i podanie poprawnych danych (mail, nr tel., imię i nazwisko)
- Na podany adres e-mail wysłana zostanie wiadomość zawierająca szczegółowe informacje dotyczące organizacji wybranego szkolenia (UWAGA: dla pewności sprawdź również folder SPAM).
- Po poprawnym wypełnieniu formularza należy uiścić opłatę w wysokości 199 zł.
UWAGA: Rezerwacja miejsca na kursie gwarantowana jest jedynie po wpłacie zaliczki 199 zł. Zapisy bez uiszczenia wpłaty nie będą respektowane.
Dane do przelewu:
Fit Academy
Al. Jerozolimskie 85 lok. 21
Karolina +48 570 907 392
Pn-pt: 9-17 Sob-niedz. 9-14
Ola +48 790 298 911
Pon-pt: 11-19 Sob-niedz: 9-14
02-001 Warszawa
Numer konta bankowego:
PL 94 1090 2590 0000 0001 3129 9445
Kod SWIFT banku: WBKPPLPP
W razie pytań lub niejasności skontaktuj się z nami